THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Vanliga frågor

Varifrån kommer rasen Devon Rex?

Den första Devon Rexen, Kirlee föddes 1960 i England, närmare bestämt i grevskapet Devonshire.

Det är inte så ovanligt att det föds lockiga kattungar i vanliga huskattskullar världen över. Det har hänt i många länder, faktiskt även i Sverige. I några fall så har man skapat nya raser med utgångspunkt från dessa lockiga katter.

När kom Devon Rex till Sverige?

Den första Devon Rexen kom till Sverige 1967 då Else Garby importerade vår allra första devon, Ekki af Yala. Under 70-talet uppmärksammades den speciella rasen ofta i veckotidningar som imponerades av dess exklusiva persianliknande päls. Artiklarna kröntes ofta av rubriker som "Rex - kungen bland katter" vilket anspelar på den royalistiska betydelsen av ordet rex. I själva verket är rex ett uttryck som ofta använts på djur som har lockig päls, men vi som älskar dessa raser vill nog ändå påstå att viss är det rexar som regerar!

Vilken personlighet har en Devon Rex?

Ditt hem och ditt liv fylls verkligen med en Devon Rex i det och du behöver inte känna dig ensam om du delar plats med en lockig liten krabat full av upptåg. En Devon Rex är mycket sällskaplig och vill gärna vara med dig så mycket som möjligt. De är påhittiga och lustiga och pratar gärna med dig genom både gulligt kvittrande och uppfodrande jamande om de tycker att du har glömt bort dem. Vissa säger att det finns drag av både hund och apa i en rex och faktum är att många rexar uppskattar att apportera leksaker till sin husse och matte och vissa blir mycket duktiga på att gå i koppel. De gillar höjder och sitter gärna på din axel och iakttar nyfiket världen från detta spännande perspektiv.

Kan en Devon Rex vara utekatt?

Det är inte att rekommendera att man har sin katt utomhus. Främst för att det finns så mycket faror för en katt med trafik, vilda djur och elaka människor. En rexkatt ser annorlunda ut och uppmärksammas mer och de kan t o m vara stöldbegärliga. Vissa rexkatter uppskattar ibland att gå ut om vädret är varmt och det inte blåser för mycket men det bästa är att i så fall försöka vänja katten vid att gå i koppel. Det enklaste är att hålla katten som innekatt. Då vet ni att katten är trygg och den har ett eget revir som den inte behöver försvara mot andra katter. En Devon Rex stannar helst inne på en varm plats, i ditt knä, i sängen, på datorn eller vid ett element.

Hur ska de se ut?

En Devon Rex ger ett särpräglat intryck med sina stora öron och det är mer än en Devon Rex som fått smeknamnet Dumbo efter den flygande elefanten. Deras ögon är stora, lite sneda och fantastiskt uttrycksfulla i ett ansikte som är kort och brett med höga kindknotor. En Devon Rex jämfördes under 80-talet ofta med de små populära varelserna i Gremlin-filmerna som ju hade stora ögon och öron och som fanns i både ilskna och söta versioner. Du behöver dock inte vara rätt för att Devon Rex-horder attackerar under natten, annat än för att kela! Många Devon Rexar har fått namn efter karaktären Gollum, med sina stora mörkerseende ögon, ur Sagan om Ringen. Gollum väcker starka men varma känslor och dessa förs lätt över till en annan fulsöt liten krabat med stor personlighet och charm - Devon Rex.

Hur känns det att klappa en Devon Rex?

Att klappa en Devon Rex är en härlig upplevelse. Deras lockiga päls är kort och fantastiskt mjuk att klappa på och i jämförelse känns vanliga katter faktiskt sträva. Den mjuka känslan kompletteras också av Devon Rexens värme. Den tunna pälsen hindrar inte kroppsvärmen på samma sätt som hos släthåriga katter och till hösten och vintern har du din alldeles egna spinnande, mjuka varmvattensflaska i sängen.

Hur länge lever en Devon Rex?

En Devon Rex lever lika länge som vanliga katter, ungefär 10 - 15 år. De kan självklart bli ännu äldre om de blir väl omhändertagna.

Fäller en Devon Rex?

Ja, en Devon Rex fäller också päls men i aningen mindre utsträckning än vanliga katter.

Är en Devon Rex allergivänlig?

Nej, en Devon Rex är inte allergivänlig. Om man är allergisk mot katt så avråder vi från att skaffa rex, speciellt om det finns ett allergiskt barn i familjen. Även om rexar fäller aningen mindre än vanliga katter så är det tyvärr många allergiker som inte klarar av rexar utan några symptom.

Det som vi brukar rekommendera att man funderar igenom om man är allergisk och vill skaffa katt är hur trygg man känner sig med sina allergisymptom och hur väl man tror att man kan hantera mer eller mindre långvariga perioder då man faktiskt känner av katterna. En del allergiker vill helst inte medicinera om det går att undvika och det är också något man får överväga om man funderar på att skaffa rex då det kan krävas ökad medicinering.

För kattens skull så vill vi att det finns en ganska stor säkerhet att en allergiker som köper katt hos oss faktiskt kan klara av det. Det finns också andra saker att överväga för kattens skull. Om man t ex inte har möjlighet att ha katten hos sig i sovrummet om nätterna så kan det vara viktigt att katten får en kompis att ha sällskap med eller en speciell sovplats där katten känner sig trygg. En annan aspekt är att det inte är så lätt för en kattunge om den blir tvungen att flytta hem till mamma igen om det inte går bra i det nya hemmet. Mamma-katt glömmer fort och det är en jobbig process för kattungen. En lösning kan vara att man själv funderar på om man kanske har ett alternativt hem till kattungen om det inte skulle fungera. Då har man också möjligheten att åtminstone inte helt behöva klippa banden med en kattunge man fäst sig vid men som man inte kan behålla på grund av allergi.

Du kan läsa mer om rexar och allergi på Nordiska Rexringens hemsida: http://www.rexringen.nu/rexkatt/allergi.html


 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu