THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Att flytta hemifrån

Din kattunge har haft sällskap av både syskon och mamma samt andra katter. Att helt plötsligt bli alldeles ensam i en ny miljö kan därför kännas mycket otäckt till en början. Se gärna till att de första dagarna i det nya hemmet blir så lugna och trevliga som möjligt. Vänta gärna med att bjuda hem vänner och bekanta ett tag och passa på att själva bli bekanta med katten.

Den första dagen
Det är mycket att undersöka för en katt när den kommer till en ny miljö och troligtvis kommer din katt inte att vilja sitta i ditt knä och kela de första timmarna utan istället utforska istället ditt hem utförligt.

 

Dot Lustans Devon Rex-test
Passar en Devon Rex dig? Ta reda på det genom att göra vårt test här

Dot Vad äter din katt?
Här får du information om vilken mat din katt är van vid att äta när den flyttar.

Dot Att flytta hemifrån
Några saker att tänka på när din kattunge flyttar hem till dig.

Dot Att få vara katt i ditt hem
Lite om att ha tålamod och uppfostran.

Dot Säkerhet
Vilka faror finns för en katt i ditt hem.

Dot Skötsel
Vardaglig skötsel av din katt.


Kattlådan
Din kattunge är rumsren när den flyttar hemifrån men du bör se till att en kattoalett finns i närheten och att din katt är medveten om vart den ska gå. Visa gärna kattungen toalådan ganska snart efter dess hemkomst och låt den undersöka ditt hem med utgångspunkt från lådan. Har du låda med huv så ta bort den lucka som oftast finns monterad. Det finns risk för katten inte gärna vill gå genom luckan och de kan också fastna med huvudet.

Din katt har hela tiden använt kattsanden Zoogillets som är en grovkornig klumpbildande sand. Du får med dig lite använd kattsand som kommer att lukta hemma och som du kan lägga i kattungens nya toalåda. Det blir allt vanligare med olika typer av trä eller papperspellets istället för kattsand. Tänk på att din katt inte är van vid sådant underlag och kan behöva en låda med sand under en övergångsperiod. Vissa katter vill inte överhuvudtaget använda pellets.
  Mini

Mat och vatten
En kattunge är ofta hungrig och deras små magar behöver mat fler gånger om dagen än en vuxen katt. När din kattunge precis kommit hem till dig är den antagligen så nyfiken på sin nya omgivning att den inte ger sig tid att äta direkt men det kan ändå vara trevligt att ge den mat och vatten och visa var middagen kommer att serveras fortsättningsvis. När den undersökt ditt hem och stillat den värsta nyfikenheten är en matbit uppskattad. Ställ mat och vattenskålar på en lugn och dragfri plats.

Sovplats
Små kattungar kan somna på nolltid i stort sett var som helst t o m direkt på golvet. Ditt hem är antagligen redan fullt av härliga sovplatser för en uppfinningsrik och bekväm katt men det är trevligt att försöka ordna till någonting eget åt katten, även om man ska vara medveten om att katten kommer att välja sin sovplats själv.

När det blir sängdags kan en kattunge som saknar mamma och syskon känna sig lite orolig och vilja bli lugnad av dig.

Minna med vippa   Leksaker
Din kattunge har just blivit ett tillskott till din familj men glöm inte att den faktiskt precis har lämnat sin. Den har under hela sitt liv haft mamma och syskon att underhålla sig med och kan känna sig lite ensam den första tiden. All uppmärksamhet är uppskattat, alltifrån kel till lek. Tänk på att leksakerna inte ska vara farliga för katten. En varning för snören är på sin plats då ett snöre kan vara livsfarligt för en katt om det sväljs då det orsakar stor skada i tarmsystemet. Om en katt har börjat svälja ett snöre kan den inte spotta ut det då de små hullingarna på tungan är inåtriktade och lösningen för att bli av med snöret blir då att svälja hela istället. Lek med snöre ska endast ske under din övervakning.


Klöspelare
Din nya kattunge kommer att välja ut ett antal lämpliga saker i ditt hem att vässa klorna på. Det bästa sättet att rädda sina möbler och annat man är rädd om är att införskaffa en klöspelare. Zoobutikerna säljer flera olika modeller men man bör välja en gedigen variant som står stadigt och är klädd med material som är tåligt och tilltalande för katten. Välj gärna en pelare som går från golv till tak då den inte bara tillfredställer klösbehovet utan också ger katten en möjlighet att klättra och få utsikt. Ofta är pelarna klädda med sisalrep som brukar vara populärt att sätta klorna i. Pelarna finns i olika storlekar och har oftast avsatser som katten kan klättra upp på för att få lite utsikt över hemmet. Klätterpelarna ger även motion och stimulering. Andra tilltalande klovässare som oftast redan finns i ditt hem är grova dörrmattor, gärna av sisal eller bast.

 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu