THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Att få vara katt i ditt hem

Att dela sitt liv och hem med en katt är fullt jämförbart med att dela det med en annan människa. Du måste räkna med att stå ut med din katts vanor och ovanor och ibland krävs det kompromisser. Du har också ansvaret för att din katt får ett bra och fullvärdigt kattliv hos dig.

Tonårsbekymmer
Din kattunge är mycket liten när den flyttar till dig och du får räkna med att det tar lite tid innan den lär sig vad den får och inte får göra. En katt kan kännas besvärlig som ung då den har väldigt mycket energi att få utlopp för och många platser att utforska. Du måste ha tålamod och förståelse för att din katt vill utforska sitt revir och få leka av sig.

 

Dot Lustans Devon Rex-test
Passar en Devon Rex dig? Ta reda på det genom att göra vårt test här

Dot Vad äter din katt?
Här får du information om vilken mat din katt är van vid att äta när den flyttar.

Dot Att flytta hemifrån
Några saker att tänka på när din kattunge flyttar hem till dig.

Dot Att få vara katt i ditt hem
Lite om att ha tålamod och uppfostran.

Dot Säkerhet
Vilka faror finns för en katt i ditt hem.

Dot Skötsel
Vardaglig skötsel av din katt.

Skateboard  
Uppfostran

Det är du som ska uppfostra din katt. När den flyttar till dig är den för liten för att ha förstått att det finns platser i hemmet där man helst inte ska vara och att det finns saker man måste akta sig för. Din katt kommer såsmåningom att lära sig att den inte är önskvärd på matbordet när du äter men du kan inte räkna med att ha platser dit katten aldrig går. Katter är klättrande djur och att inte tillåta dem att alls få komma upp på möbler, diskbänkar mm vore inte snällt mot katten. Glöm inte av att en katt inte är en hund utan har andra krav på sin livsmiljö och inte heller går att uppfostra på samma sätt.

Belöning och bestraffning
Om din katt gör något fel så måste du få den att förstå det direkt. Du kan inte i efterhand få den att förstå att den inte fick klösa på soffan. Säg ett bestämt nej eller fy (var konsekvent). Visa katten hur den ska göra istället genom att lyfta den till klöspelaren och beröm när den gör rätt. Försök distrahera katten från att göra fel saker. Om den tuggar på sladdar kan du istället ta fram en leksak. Tänk på att inte av misstag belöna katten utan säg först nej, lyft bort katten och lek sedan.

Belöning kan bestå av mat och lek men även din uppmärksamhet kan betraktas som en belöning för katten. Det kan bli en skojig lek att klättra upp på diskbänken så att matte blir tvungen att komma springande skrikandes nej? Lösningen är då att försöka ge katten så lite uppmärksamhet som möjligt samtidigt som man tillrättavisar. Gå lugnt ut i köket och lyft snabbt ner katten utan att säga något och utan att ens titta på katten. Gå genast därifrån och lämna katten på golvet utan att ge den någon uppmärksamhet. Efter en stund kan du försöka distrahera med lek och kel.

Att bestraffa genom att ta katten i nackskinnet kan kännas obehagligt både för dig och för katten. Om du gör detta ofta kan du få en katt som är räddhågad och orolig och som ser dig som en fara. Använd det sparsamt och om din katt reagerar med rädsla, undvik det helt och hållet. Vattenspruta kan fungera bra men som alltid så måste du säga ifrån direkt när katten gör något fel. Använd sprutan i kombination med nej eller fy, din röst är alltid tillgänglig även om vattensprutan inte är det. Ha tålamod och försök kompromissa, det är ju meningen att din katt ska få vara katt och ha ett lyckligt liv hos dig.

Ett bra kattliv
För att undvika problem så kan du se till att aktivera katten och ge den en stimulerande miljö att leva i. En katt som är uttråkad och vantrivs ställer gärna till med problem, både med flit för att livet ska bli roligare och även omedvetet p g a tristess. Se till att katten har sällskap så ofta som möjligt och aktivera katten med lek. Leksaker, trevliga sovplatser och klättermöjligheter är också viktigt. Tänk också på att det är tråkigt att hela tiden få skäll samtidigt som det är lika tråkigt att aldrig få din uppmärksamhet. Ha lite tålamod med katten och ägna den lite tid.

Förebyggande
Oftast är det bästa att förebygga de problem som kan tänkas uppkomma. Till exempel så är en bra klöspelare ett måste för att slippa få möblerna sönderklösta. Räkna dock inte med att det aldrig kommer att ske några olyckor, det tar lite tid att lära en katt att klösa på rätt ställen. En klöspelare som går från golv till tak är mycket uppskattad och stimulerar både klös och klätterbehov.

 

Ge också gärna katten mat innan eller samtidigt som du själv äter så blir, förhoppningsvis, inte katten lika intresserad av din mat på bordet.

Våra kattungar är vana vid att ett smackande ljud är lugnande i stressande situationer och vissling betyder mat.

 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu