THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Säkerhet

Om du ser till att kattsäkra ditt hem så behöver du inte tillrättavisa din katt så ofta p g a att du är orolig för dess säkerhet (eller orolig för dina värdefulla prylar som kan gå sönder).

Fönster och växter
En katt vill gärna sitta i fönstret och titta ut. För att slippa få blomkrukorna nedslagna så är det bästa att man ordnar en tom plats där katten kan komma upp och sitta.

Du kan också sätta häftmassa i botten på krukorna så att de inte välter så lätt. Samma gäller givetvis för prydnadssaker som du är rädd om men ändå inte vill plocka bort. Undvik gärna giftiga växter om din katt visar tendenser att vilja äta på dem.

 

Dot Lustans Devon Rex-test
Passar en Devon Rex dig? Ta reda på det genom att göra vårt test här

Dot Vad äter din katt?
Här får du information om vilken mat din katt är van vid att äta när den flyttar.

Dot Att flytta hemifrån
Några saker att tänka på när din kattunge flyttar hem till dig.

Dot Att få vara katt i ditt hem
Lite om att ha tålamod och uppfostran.

Dot Säkerhet
Vilka faror finns för en katt i ditt hem.

Dot Skötsel
Vardaglig skötsel av din katt.

De vanligaste förekommande giftiga växterna i våra hem är:

Amaryllis
Julstjärna
Änglatrumpet
Krokus

Liljor är mycket giftiga för katter och kan dö om de får i sig även mycket små mängder av växten eller t o m pollen från blomman.

Försök också att inte köpa växter som påminner om kattgräs då katter gärna tuggar på långa smala blad (gäller även när du köper snittblommor). Till katten kan du odla kattgräs eller köpa rumsbambu som de gillar att tugga på.

Tänk på att gardinsnören kan vara farliga för din katt då de kan fastna med huvudet i snöret. Bind gärna upp snörena så behöver du inte oroa dig.

  Lily

Kök och badrum
Din katt kommer troligtvis att vilja klättra upp på diskbänken och även om du så småningom kommer att kunna lära katten att inte vara där så är det i början troligt att katten då och då befinner sig där. Ställ därför gärna en kastrull med kallt vatten på spisplattan du använt medan plattan svalnar. Se till att det inte finns något ätbart på diskbänken när du inte är där och övervakar. Om katten får en belöning i form av en smörkniv med smör på eller annat gott när den hoppat upp på diskbänken så blir det svårare att lära den att undvika platsen. I köket finns det oftast en arbetsbänk utöver disk/spisbänk. Uppmuntra katten att vara där istället, kanske genom att ge den mat där.

Badrum är spännande och även om rexar inte älskar vatten så är det spännande att dricka ur kranar och sitta bredvid dig när du badar. Toalettstolen är en plats man kanske inte riktigt tänker på som en kattfara men faktum är att en liten kattunge som råkar trilla ner kanske inte kan ta sig upp av egen kraft.

Övriga faror i hemmet

Plastpåsar
Plastpåsar kan vara ganska roliga för en katt och de är dessutom sköna att ligga och sova på. En katt kan dock trassla in sig i påshandtaget vilket är en riktigt obehaglig upplevelse som skulle kunna sluta illa. Detta gäller även papperspåsar som kan vara verkligt roliga att leka i, klipp bara bort handtagen först.

Elsladdar
De flesta kattungar har ett stort behov av att tugga på saker så det gäller att se till att sladdarna får vara i fred. Försök att gömma undan dina sladdar för katten så gott du kan i sladdrör eller liknande. Se framför allt till att sladdarna inte ligger lösa då de blir roligare som leksaker om de rör sig när katten råkar komma åt dem. Om du har ett ordentligt förråd riktiga kattleksaker brukar dessa vara mycket mer intressanta att sysselsätta sig med än sladdar.

Snören och trådar
Glöm inte att ett svalt snöre ställer till stor skada i kattens tarmar och kan orsaka kattens död. Lek med snören är bara tillåtet under mattes/husses övervakning.

Mediciner

Ge aldrig din katt medicin som är avsedd för människor. Många mediciner som är helt ofarliga för människor kan faktiskt vara dödliga för en katt. Smärtstillande medel med paracetamol (t ex alvedon) eller acetylsalicylsyra (t ex magnecyl) är mycket giftiga för en katt.

 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu