THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Skötsel

Päls
En rexkatt kräver inte särskilt mycket pälsvård och de lösa hårstrån som finns kan du ta bort genom att klappa katten med fuktiga händer. Visst kan du bada din katt om den blir mycket smutsig men det är inte säkert att det är omtyckt och det behövs heller inte särskilt ofta. Se till att torka av katten hjälpligt och att den håller sig varm och inte utsätts för onödigt drag medan den torkar ordentligt.

Öron
En rex har stora öron och inte särskilt mycket öronhår som kan hålla smutsen ute. Därför kommer du behöva göra rent öronen regelbundet, särskilt om den inte har några kompisar som hjälper till. Använd vanliga örontops och bomullsrondeller för att torka ur örat. Gör främst rent ytterörat så att du ser vad du gör.

 

Dot Lustans Devon Rex-test
Passar en Devon Rex dig? Ta reda på det genom att göra vårt test här

Dot Vad äter din katt?
Här får du information om vilken mat din katt är van vid att äta när den flyttar.

Dot Att flytta hemifrån
Några saker att tänka på när din kattunge flyttar hem till dig.

Dot Att få vara katt i ditt hem
Lite om att ha tålamod och uppfostran.

Dot Säkerhet
Vilka faror finns för en katt i ditt hem.

Dot Skötsel
Vardaglig skötsel av din katt.


Gå inte för långt ner i örongången. Börja försiktigt så kommer du att lära dig efterhand hur långt ner du kan göra rent. Det finns också öronrens att köpa hos din veterinär. Detta kan du droppa i öronen för att få rent där du inte kan nå med tops. Öronrenset löser upp smutsen och katten kan skaka ur örat och sedan kan du hjälpa till med att rengöra ytterörat från det som fastnat där.

Rexar kan precis som alla andra katter få öronskabb men det är vanligare att de får problem med svamp. Svamp trivs i fuktiga varma miljöer och kan då och då dyka upp i öronen. Om örat blir mycket smutsigt bör du prata med din veterinär. Ett medel som heter Surolan kan användas för att bli av med ett svampangrepp. Misstänker du öronskabb så kan veterinären ta ett prov och skriva ut medicin.

Ögon
Precis som hos människor så får katter lite grus i ögonen. På mörka katter så syns detta inte så tydligt men på ljusa katter kan man se mörkbrunt grus i ögonvrårna. Detta kan du lätt ta bort med ett finger eller med en fuktig bomullsrondell. En del katter får lite rinnande ögon i samband med att de äter. Det är då klar tårvätska och ingenting att oroa sig över. Tårvätska som haft kontakt med luft ett tag blir brunaktig.

Nos
På nosen fastnar det ibland matrester och det kan då och då behövas göras rent med en fuktig bomullsrondell.

Klor
Klipp katten klor regelbundet så slipper du få rivsår i onödan. Passa gärna på att klippa dem när katten sover eller är lugn. Att ge katten något gott efteråt är en bra idé. Om du är osäker på hur långt in du kan klippa så börja bara med spetsen. Du kan se var pulpan börjar genom att hålla kattens klo mot en lampa. Såsmåningom kommer du att veta hur långt du kan klippa. Skulle du råka klippa lite i pulpan så är det inte farligt även om det känns lite obehagligt för katten. Det brukar inte blöda så mycket. Var försiktig och ha tålamod så kommer din katt inte att ha något emot att får klorna klippta. En del katter vill inte bli lagda på rygg när man klipper klorna, håll istället katten sittandes i knät så känner sig katten tryggare.

Vaccination
Din katt är fullvaccinerad men kommer att behöva revaccineras. Tid för vaccinering kan du boka hos de flesta veterinärer. Om din katt inte träffar andra katter så innebär det att smittorisken är ganska låg och du kan senare välja att vaccinera din katt vartannat år istället. Du får information om vilket vaccin den fått som kattunge och när den bör revaccineras.

Avmaskning
Din katt är avmaskad med Banminth före varje vaccination. Det kan vara lämpligt att innan den årliga revaccineringen göra en avmaskning. Detta för att undvika att katten dras med mask och får ett sämre hälsotillstånd.

Kastrering
En fertil katt innebär ofta problem. Både hanar och honor kan börja revirmarkera. En hona kan faktiskt vara precis lika illa som en hane. Honorna löper också regelbundet vilket innebär ihållande skrikande i stort sett dygnet runt. En rexhona kan börja löpa mycket tidigt, ibland redan vid fyra månaders ålder. Om de inte blir parade kan löpen uppträda allt mer tätt och det är inte ovanligt med löp varannan vecka. P-piller ska bara användas som en temporär lösning då det finns hälsorisker med att använda P-piller på katter under en längre tid. P-piller kan leda till problem med temperamentet d v s att honan reagerar genom att bli mer aggressiv. Det är också mycket vanligt med livmoderinflammationer på fertila honor som går på P-piller.

En katt hämtar sig ganska fort från en kastrering och lite illamående och vinglighet i några timmar efter ingreppet är de enda biverkningar man märker av. Man bör dock kontrollera såret så att det inte uppstår någon infektion och katten kan behöva ha tratt de första dygnen om den inte låter bli att slicka på såret.

Fördelarna med kastrering är många. På en honkatt så innebär det att man slipper oroa sig för livmoderinflammation (som kan vara mycket farligt för katten). Både honor och hanar blir också mycket trevligare när hormonerna försvinner.

Tänder
Din kattunge har fortfarande kvar sina mjölktänder så om du råkar hitta en utslagen tand så behöver du inte oroa dig. Katten kan ömsa tänder utan att du ens märker det men det kan också hända att aptiten försämras en aning och t o m att katten blir lite hängig. Det händer också att mjölktänderna bryts av när katten t ex äter torrfoder. Det kan då blöda och om tänderna inte helt lossat utan hänger kvar så får du försöka hjälpa till. Detta är dock inte så vanligt. Vissa katter får sina nya hörntänder utan att tappa de gamla först. Om du ser att din katt har en dubbel uppsättning hörntänder så får du hålla koll på dem. Skulle katten inte tappa dessa så får veterinären hjälpa till.

Tandsten får alla katter förr eller senare. Torrfodret är inte heller tillräckligt för att hålla tandstenen i schack. Att låta katten äta rått kött regelbundet hjälper till att hålla tänderna fräscha då den då måste skära köttet med tänderna. Du kan också själv hjälpa till genom att borsta kattens tänder. Borste och tandkräm finns hos veterinären. Det är inte alls säkert att du kan lära din katt att stå ut med att få tänderna borstade men om du lyckas så tjänar både du (pengar) och katten (bättre tandhälsa) på detta. Be veterinären att titta på kattens tänder i samband med vaccinationen så vet ni när det är dags att ta bort tandsten. Detta görs av en veterinär. Oftast så måste katten sövas för att tandstenen ska kunna skrapas bort men om din katt är van vid att du tar i munnen så kan kanske du själv eller veterinären skrapa tänderna utan sövning.

Allmänhälsa
En kattunge sover mycket och kan också somna mycket fort på de mest konstiga platser men däremellan ska den var pigg, leka och utforska. Efter ett tag kommer du att lära dig vad som är normalt för din katt. Försök att vara uppmärksam på att katten äter och dricker som den ska och att avföringen är normal. Om din katt bli slö och förlorar aptiten så är någonting fel och då måste du söka hjälp hos en veterinär. En katt måste dricka för att må bra och får inte matvägra längre än 24 timmar. En kattunge är så liten så att den fort blir uttorkad om den inte dricker. Att katten då och då nyser är inget tecken på att den är dålig. En katt kan nysa precis som människor av damm, parfym, kattsandslukten eller om den får vatten, mat eller något annat i nosen men om din katt nyser och allmänhälsan är påverkad d v s den visar dålig aptit, dricker inte och är slö så är din katt sjuk och behöver hjälp. En rex känns också mycket varm men det betyder inte att den har feber. I och med att rexar har lite mindre päls än andra katter så känns kroppsvärmen mycket tydligt. En katts normala kroppstemperatur kan variera men ska ligga på ungefär 38,0 - 39,3 grader. En kattunge har oftast lite högre kroppstemperatur och kan nå upp till ungefär 39,5 grader. Om du vill veta säkert vilken temp som är normal för din katt kan du ta temp ett par dagar i rad.

Veterinär
Om ungefär ett år ska du revaccinera din katt. Detta kommer ge dig ett naturligt tillfälle att ta kontakt med en veterinär som du sedan kan vända dig till om problem skulle uppstå. Om du bara ska vaccinera, kastrera eller göra andra rutiningrepp så kan du egentligen vända dig till vilken veterinär som helst och boka en tid. Om din katt däremot skulle bli akut sjuk eller om du misstänker någon sjukdom så är det bäst att kontakta någon av de större veterinärstationerna som har större resurser och oftast mer erfarenheter.

Försäkring
Veterinärvård är dyrt så tänk på att hålla din katt försäkrad. När något väl händer så är det väldigt skönt att ha försäkringen till hands. Den premie man betalar tjänar man fort in när ens katt blir dålig. Din katt är försäkrad i Agria och via dem kan du direktreglera om du behöver utnyttja försäkringen. Det innebär att du bara behöver betala din del av kostnaden när du checkar ut från djursjukhuset. Hos vissa andra försäkringsbolag så behöver du betala hela summan och får sedan tillbaka din del från försäkringsbolaget.

Rabatter
Din katt är microchippad och det innebär att en litet chip sitter i nacken som gör att polisen och katthemmen kan identifiera din katt om den råkar komma bort. Detta innebär också att du får 10% rabatt på din försäkring hos Agria. Nordiska Rexringen samarbetar med Agria och alla medlemmar i föreningen får 10% rabatt. Vi bjuder er på medlemskap i Nordiska Rexringen under första året och detta innebär att ni totalt får 20% rabatt på försäkringen.

Din katt är både livförsäkrad och veterinärvårdsförsäkrad vid leverans och livförsäkringen är satt efter inköpssumman. Du är självklart fri att byta bolag eller utöka försäkringen ytterligare om du så önskar. Se bara till att din katt är ordentligt försäkrad.


 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu