THIS SITE IN ENGLISH This site in english
Lustans Devon Rex
 
Transparent
trans
separator

 

Vad äter din katt?

En katt är ett köttätande rovdjur och behöver animaliskt protein och fett för att må bra och växa. Kolhydrater har katten inte så stort behov av men det är mycket vanligt i kattmat. Det finns mest i torrfoder eftersom det används till att bl a binda ihop fodret.

En katt tycker inte om att äta kylskåpskall mat utan vill helst ha maten bytesvarm. Du kan ta fram maten ur kylskåpet en stund innan det är matdags eller värma maten i varmt vatten eller en microvågsugn.

Vad är din katt van att äta när den flyttar till dig?

Din katt är van att äta både torrfoder och burkmat. På menyn har stått följande:

 

Dot Lustans Devon Rex-test
Passar en Devon Rex dig? Ta reda på det genom att göra vårt test här

Dot Vad äter din katt?
Här får du information om vilken mat din katt är van vid att äta när den flyttar.

Dot Att flytta hemifrån
Några saker att tänka på när din kattunge flyttar hem till dig.

Dot Att få vara katt i ditt hem
Lite om att ha tålamod och uppfostran.

Dot Säkerhet
Vilka faror finns för en katt i ditt hem.

Dot Skötsel
Vardaglig skötsel av din katt.

Hemmalagat
Nötfärs (rått)
Stekt kyckling
Kokt vitfisk (sej och torsk)
Skuret nötkött (rått)

Burkmat
Gourmet Gold
Pussy
Whiskas Junior

Torrfoder
Royal Canin Sensible 33


Kattmat
 

Vid kattungens flytt är det viktigt att behålla samma matvanor ytterligare ett tag för att låta katten få stabilisera sig i sitt nya hem. Burkmatsmålen är ett perfekt
tillfälle för dig att skapa en god kontakt med din katt. Det är också viktigt att katten är van att äta olika sortera mat då den kan bli sjuk och eventuellt behöva stå på dietmat under en period.

Om din katt inte är väldigt glupsk så kan dagbehovet av torrfoder stå framme hela dagen. Burkmat kan du ge två gånger om dagen, morgon och kväll. I den kan du då och då blanda i t ex kokt/stekt kyckling eller rått nötkött.

Om du vill byta till ett annat torrfoder eller burkmat så gör en mjuk övergång genom att blanda med den mat som kattungen är van vid vid flytten.

Magproblem
Ibland kan katter drabbas av diarré t ex vid stress eller foderbyte. Du kan då ta bort all mat under 12-24 timmar men se till att katten dricker ordentligt. Servera sedan små portioner av följande recept:

Kyckling med morotspuré
Koka kyckling och morotstärningar tillsammans med en skvätt kycklingbuljong och en nypa salt. Dela den kokta kycklingen och mosa moroten och servera ljummen tillsammans med en del av spadet. Du kan även köpa morotspuré på barnmatsburk och blanda i.

Torsk med ris
Koka vitfisk (torsk eller sej) tillsammans med några matskedar ris och en nypa salt. Servera ljummen tillsammans med spadet.

När magen blir bättre så introducera den vanliga maten försiktigt och gärna blandat med ovanstående recept. Du kan också tillsätta Zoolac pasta eller Canicur (levande bakteriekultur) i maten. Zoolac och Canicur finns att köpa hos de flesta veterinärer.

Poppis ammar

Allmäntillstånd
En katt som tappat matlusten och inte dricker samtidigt som den verkar mycket slö och trött behöver åka till veterinären snarast. En katt får inte svälta sig i mer än 24 timmar och måste dricka för att må bra.

 
trans
© Copyright Lustans 2006 - pernilla@devonrex.nu